Rodokmen – základní diagram pro 6 generací

Pamětníci, kteří vyprávějí na kameru paměti o svém rodě, mají někdy již vypracovaný rodokmen. Někteří ale nikoli. Pro ty jsem připravila drobnou pomůcku.
Do diagramu si mohou zaznamenat jména a data, případně jim pomohu některá prázdná místa doplnit. Z matrik a dalších archivních materiálů lze dohledat nejen data narození, sňatků, úmrtí, ale i další zajímavé souvislosti, které dokážou přiblížit minulost předků do větších podrobností.
Do jednoho filmového dokumentu se samozřejmě příběhy všech předků nevejdou. Ale někdy jsou v našich rodokmenech prázdná místa, která nás ovlivňují a něčím přitahují dodnes. Někdy je z toho zajímavé pátrání po osudech předků s překvapivými rozuzleními. Jako například nedávno, kdy jsme pátrali po osudu ženy narozené v 18. století, která v chudé oblasti porodila nemanželského syna. Když dospěl, relativně se vzmohl, a proto existovala domněnka, že otcem byl jistý známý šlechtic, který ho tajně podporoval. Jak pravděpodobné to je či není, ukázaly právě archivy, včetně dobových katastrálních map…
Základní diagram pro 6 generací si můžete stáhnout i vy.

rodokmen – vzor_vetsi_prazdny_A4
rodokmen – vzor_vetsi_prazdny1

No Comments

Add your comment

Tel: 736151878